Results 1 to 4 of 4

Thread: Humm Whats this weird sounds?

  1. #1
    apriliaforum expert soyrico's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Hollister California
    Posts
    971

    Humm Whats this weird sounds?

    Many of us here are familiar with the Sprag Squealing noise when it starts to slip or go bad. An easy task to complete in the garage with the correct tools. Well I replace all the sprag bearing clutch assembly and gears with all new parts. Bike started right up after two attempts on a cold engine with out any problems or noises. Well, tunred the engine off and step away from the bike for about 30 minutes. I then attempted to start th he bike up and the squealing sound returned.

    What the heck is going on? Take a listen https://www.youtube.com/watch?v=qPPVGu_f9L8
    A man who dares to waste one hour of time has not discovered the value of life. - Charles Darwin
    http://www.panoramio.com/user/249951
    http://www.panoramio.com/photo/6895299


    2016 RSV4 RF
    2007
    RXV 4.5

  2. #2
    apriliaforum expert SXVINWA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Tri-Cities, Washington
    Posts
    5,107
    Check your starter. A worn / dry bearing can make some noises that you wouldn’t expect it to make. Disassemble and grease the bearing surfaces to see if the noise goes away. Should only take a few minutes and doesn’t require draining the oil if you lean the bike to the right when removing the starter.

  3. #3
    apriliaforum expert soyrico's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Hollister California
    Posts
    971
    I think your right again, I was BBQ'N a moment ago and a light went on in the old noggin maybe its time for a starter again I thought. I will check and grease the bearing later tonight or tomorrow.
    A man who dares to waste one hour of time has not discovered the value of life. - Charles Darwin
    http://www.panoramio.com/user/249951
    http://www.panoramio.com/photo/6895299


    2016 RSV4 RF
    2007
    RXV 4.5

  4. #4
    apriliaforum newb RX7's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    SCOTLAND
    Posts
    11
    I replaced the sprag and had a similar sound which i thought was the sprag not engaging correctly - so i re torqued the flywheel nut to 100 N/m and all good.

    see - http://slorider.com/aprilia/tn/007-2006.pdf

Similar Threads

  1. Need help figuring out this weird sound
    By onokiyo in forum Aprilia and Piaggio 500cc
    Replies: 6
    Last Post: 06-06-2018, 07:30 PM
  2. What is this weird subframe attachment?
    By grendels_arm in forum RS250
    Replies: 11
    Last Post: 11-20-2007, 12:56 AM
  3. Whats this sound like?
    By xdbx in forum RST1000 Futura (all years)
    Replies: 10
    Last Post: 06-26-2007, 10:15 AM
  4. This may sound dumb but i have to learn some time
    By JonnyRS50 in forum RS50 Technical
    Replies: 4
    Last Post: 09-19-2003, 03:03 PM
  5. Whats this rainbow rs125!
    By sortofsilver in forum RS125 Euro-archive
    Replies: 15
    Last Post: 09-06-2003, 07:37 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •