Results 1 to 10 of 10

Thread: Almost didn't make it home :(

  1. #1
    apriliaforum prov-nov fzxtchr's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Washington, DC Metro
    Posts
    30

    Almost didn't make it home :(

    Greetings all. I hope someone can help me with this.

    I took my 2004 AA 500 on a 300 mile ride this weekend. I had no problems outbound, but on the way home tonight I experienced the following:
    After about 1.5 hours of (mostly) 50 - 60 mph driving, I noticed the voltage screen dropped from its usual 12+ volts down to about 10. I knew something was wrong but continued driving. About 10 miles later, the voltage dropped to 9, the EFI light started to flicker, and the scooter began to sputter. Fortunately, I was close to an outlet mall (how very appropriate ) so I pulled up to an outside (electrical) outlet and plugged in my charger. After about 30 minutes I was on my way again with the voltage showing 12.2. I was able to run for another hour before it happened again; this time about 5 miles from home. Once again, I plugged into a convenient outlet. Ten minutes later I was back up with the voltage showing 12.8. I am now safely home and the battery is charging.

    My charger is an Xtreme XC100, a pulse charging unit. The battery was installed last fall and has been kept connected to the charger when not in use. I have not experienced anything like this recently. The first time I plugged it in tonight, it flickered between 50% and 75% charge before dropping down to the 50% range. The second time it was steadily on the 50% indicator. Now, after about an hour, it shows 75%.

    I would appreciate any thoughts as to the first places to check before I start tearing into its innards.
    Thanks.

    David
    David
    2004 Atlantic 500
    2007 E-ton Beamer Matrix II (sold) {New owner trashed it}

  2. #2
    apriliaforum expert
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    RDU/ North Carolina
    Posts
    6,003
    Rectifier Reg going South Orhe the Yellow wires From Stsator Broken Frayed Etc .. Good luck MOSFET regulation is what youre seeking ..

  3. #3
    apriliaforum prov-nov fzxtchr's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Washington, DC Metro
    Posts
    30
    Thanks. I'll take a look at the wires in the morning.
    David
    2004 Atlantic 500
    2007 E-ton Beamer Matrix II (sold) {New owner trashed it}

  4. #4
    apriliaforum expert
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Clearwater, Fl
    Posts
    4,605
    It is my understanding that the battery needs to be disconnected from the bike when you use a pulse charger because pulse charging can fry the regulator and various computer/electronic systems on the bike. At least that is the warning in the owners manual on my Vector VEC1095APOB.

  5. #5
    apriliaforum expert
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    RDU/ North Carolina
    Posts
    6,003
    Why I didnt Use my Buddies he brought one ,of the first times ive looked in an owners manual lately and i dont tend here ever batts. make about 4 seasons .Sorry I cannot go thru them as fast as others i havent figd how to yet.

  6. #6
    apriliaforum prov-nov fzxtchr's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Washington, DC Metro
    Posts
    30
    I've taken your advice; the MOSFET has been ordered (from roadstercycle.com) and I am not leaving the charger attached to the battery full time.
    Thank you both.
    David
    2004 Atlantic 500
    2007 E-ton Beamer Matrix II (sold) {New owner trashed it}

  7. #7
    apriliaforum expert
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    RDU/ North Carolina
    Posts
    6,003
    Gosh Dave Im hoping Im correct If Im not Im reg in the Dc Md metro area at my Brothers hse Bethesda Hoity toity area million $ homes I could gladly come over n take a look Do not hesitate to let me know 9199439484

  8. #8
    apriliaforum prov-nov fzxtchr's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Washington, DC Metro
    Posts
    30
    Thanks for the offer. How long will you be in the area?
    David
    2004 Atlantic 500
    2007 E-ton Beamer Matrix II (sold) {New owner trashed it}

  9. #9
    apriliaforum expert
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    RDU/ North Carolina
    Posts
    6,003
    geez it seems i never leave im up n bck quite regularly

  10. #10
    apriliaforum prov-nov fzxtchr's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Washington, DC Metro
    Posts
    30
    Again, thanks. I'll give a shout if I run into trouble.
    David
    2004 Atlantic 500
    2007 E-ton Beamer Matrix II (sold) {New owner trashed it}

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •